Share/Save/Bookmark
 
دوشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۰۹:۰۶
کد مطلب : 9153
 

کردستان قطب اصلی تولید گوشت مرغ در کشور
کردستان با توجه به نوساز بودن تجهیزات صنعت طیور جزو استان های برتر است و بر اساس آمار در شش سال گذشته، ظرفیت مرغداری هایاستان به سه برابر افزایش یافته و جزو قطب های مهم تولید گوشت مرغ کشور است.
مرجع : خبرگزاری ايرنا
 
کردستان قطب اصلی تولید گوشت مرغ در کشور
به گزارش خبرنگار ایرنا، صنعت طیور به واسطه حمایت های سازمان جهاد کشاورزی و همکاری و همراهی بانک های استان، هم اکنون به یکی از صنایع بزرگ و اول استان تبدیل شده و بخش زیادی از سهم اشتغال استان را به خود اختصاص داده است.

در دهه فجر امسال نیز تعداد 23 واحد مرغداری گوشتی به ظرفیت 511 هزار قطعه در دوره در استان کردستان به بهره برداری رسید.

معاون بهبود تولیدات دامی استان کردستان با استناد به آمار و ارقام موجود، می گوید: هم اکنون 603 واحد مرغ گوشتی به ظرفیت 11.5 میلیون قطعه در دوره معادل 45.5 میلیون قطعه در سال با توان تولید 77هزار تن گوشت مرغ، پروانه بهره برداری دارد.

به گفته خالد جعفری همچنین 400 واحد نیز به ظرفیت 8.5 میلیون قطعه در هر دوره، دارای پروانه تاسیس است که از این تعداد 250 واحد به ظرفیت شش میلیون قطعه در دوره در حین احداث است و 170 واحد آن به ظرفیت 4.5 میلیون قطعه در دوره دارای پیشرفت فیزیکی بالای 25 درصد بوده و حداکثر ظرف مدت یکسال به بهره برداری می رسد.

از محل اعتبارات توسعه بخش کشاورزی به عاملیت بانک کشاورزی مبلغ 580 میلیارد ریال تسهیلات برای احداث 148 واحد مرغداری به ظرفیت حدود 3.8 میلیون قطعه در دوره پرداخت شده است.

از نظر واحدهای پشتیبانی این صنعت در استان باید به واحدهای پرورش مرغ مادر گوشتی اشاره کرد که هم اکنون 11 واحد آن به ظرفیت 260 هزار قطعه در هر دوره دارای پروانه بهره برداری و چهار واحد به ظرفیت 95 هزار قطعه نیز دارای موافقت اصولی و 10 واحد به ظرفیت 240 هزار قطعه در دوره دارای پروانه تاسیس است.

از این تعداد یک واحد به ظرفیت 30 هزار قطعه در شهرستان مریوان دارای پیشرفت فیزیکی مناسبی بوده و بزودی به بهره برداری می رسد.

همچنین یک واحد کارخانه جوجه کشی با ظرفیت دو میلیون عدد تخم مرغ نطفه دار و با توان تولید 20 میلیون قطعه جوجه یکروزه در سال فعال است و یک واحد نیز در شهرستان بانه به ظرفیت 2.5 میلیون عدد تخم مرغ نطفه دار با پیشرفت فیزیکی 11 درصد در حال ساخت است.

در استان 10 واحد مرغ تخمگذار به ظرفیت 400 هزار قطعه در دوره وجود دارد که شش واحد به ظرفیت 259 هزار قطعه فعال است و دو واحد به ظرفیت 60 هزار قطعه دارای موافقت اصولی است.

تعداد هفت واحد به ظرفیت 250 هزار قطعه دارای پروانه تاسیس است که پنج واحد آن با سیستم تمام اتوماتیک و به ظرفیت 250 هزار قطعه با پیشرفت 25 درصد در حال احداث است.

در حوزه صنایع مرتبط با صنعت طیور نیز در کردستان هفت کشتارگاه صنعتی مرغ به ظرفیت 16 هزار قطعه در ساعت در شهرستان های سنندج، بانه، مریوان، کامیاران، قروه و سقز و دهگلان فعال است و یک واحد دیگر در شهرستان سنندج به ظرفیت دو هزار قطعه در ساعت در حین ساخت است.

با توجه به برنامه ریزی انجام گرفته در آینده نزدیک در تمام شهرستان های استان کشتارگاه صنعتی مرغ دایر خواهد شد، یک واحد انجماد و قطعه بندی و بسته بندی گوشت مرغ به ظرفیت هزار و 800 تن در سال در شهرستان سقز فعال است.

همچنین پنج کارخانه اختصاصی خوراک طیور به ظرفیت سالیانه 125 هزار تن در شهرستان های سنندج، دهگلان ،کامیاران، مریوان و سقز، یک واحد تولید مکمل خوراک طیور به ظرفیت پنج هزار تن در سال در شهرستان دهگلان و سه واحد ذرت خشک کنی در کامیاران و سنندج به ظرفیت 32 هزار تن در سال از دیگر صنایع مربوط به این صنعت در استان است.

دو واحد فرآوری کود مرغی در شهرستان های سقز و دهگلان به ظرفیت 35 هزار تن در سال نیز فعالیت دارند.

از تشکل های مرتبط با این صنعت می توان به وجود یک اتحادیه شرکت های تعاونی مرغداران استان و 11شرکت تعاونی مرغداران گوشتی در شهرستان های استان اشاره کرد که تعدادی از آنان نظیر شرکت تعاونی مرغداران مریوان الگوهای خوبی از نظر فعالیت بصورت زنجیره تولید گوشت مرغ و خدمات رسانی به اعضا هستند.

میزان اشتغال مستقیم بخش طیور استان سه هزار و 200 نفر است که اگر برای هر شغل مستقیم حداقل سه نفر غیر مستقیم نیز در نظر گرفته شود 9 هزار و 600 نفر بطور غیر مستقیم در این بخش فعالیت و در مجموع 12 هزار و 800 نفر در استان به این بخش وابسته اند.

برای ایجاد و تقویت صنعت طیور در استان کردستان پنج هزار و 500 میلیون ریال سرمایه گذاری انجام شده است.

میزان تولید گوشت مرغ در استان کردستان هم اکنون در حدود 60 هزار تن است که از این میزان 34 هزار و 500 تن در داخل استان مصرف و 25 هزار و 500 تن مازاد نیز به استان های دیگر ارسال می شود و بر اساس این آمارها، مصرف سرانه گوشت مرغ در استان کردستان 23 کیلو گرم است.

بهینه سازی مصرف انرژی در واحدهای مرغداری یکی از اقدامات سازمان جهاد کشاورزی به منظور افزایش بهره وری در این واحدها است که می توان گفت از سال 89 تاکنون در 310 واحد مرغداری به ظرفیت 6.5 میلیون قطعه پروژه بهینه سازی مصرف انرژی اجرا شده که ضمن آنکه سبب کاهش سوخت می گردد در بهبود ضریب تبدیل، در صد تلفات و بهبود شاخص تولید نقش مهمی داشته است.

به گفته معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کردستان همزمان موضوع گاز رسانی به این واحد نیز مد نظر قرار گرفته که با همکاری شرکت گاز استان به 150 واحد مرغداری گازرسانی انجام شده و لیست این تعداد واحد مرغداری جهت کسر 20 درصد سهمیه سوخت به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی استان نیز اعلام شده است.

جعفری از سیاست های وزارت جهاد کشاورزی در سال جاری را اصلاح ساختار صنعت طیور در جهت کاهش هزینه های تولید و کاهش ریسک سرمایه گذاری اعلام کرد.

وی افزود: در این راستا دو زنجیره تولید گوشت مرغ استان در شهرستان های مریوان و بانه ثبت شده و دو زنجیره تولید دیگر در شهرستان های سنندج و سروآباد در حین شکل گیری است و همچنین یک زنجیره تولید بنام مجتمع ایمان طیور در شهرستان کامیاران با پیشرفت فیزیکی 30 در صد و با پیش بینی تسهیلات بانکی 250 میلیارد ریال در حین احداث است.