Share/Save/Bookmark
 
پنجشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۸
کد مطلب : 9858
 

تولید تخم‌مرغ‌ با سطح بالای اسید فولیک توسط محققان دانشگاهی
محققان گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز موفق به تولید تخم مرغ‌هایی با سطح بالای اسید فولیک شدند.
مرجع : خبرگزاری ايسنا
 
تولید تخم‌مرغ‌ با سطح بالای اسید فولیک توسط محققان دانشگاهی
دکتر حسین جانمحمدی، استاد راهنمای طرح پژوهشی این دستاورد علمی که در قالب رساله دکتری ستار باقری حاصل شده است، اظهار کرد: اسید فولیک از جمله ویتامین‌های ضروری برای بدن انسان است که بر اساس یافته‌های علمی مقدار توصیه شده آن افزایش یافته، بطوری‌که در افراد جوان، بزرگسال و زنان باردار به ترتیب برابر 150، 400 و 600 میکروگرم در روز تعیین شده است.

وی افزود: تولد نوزادان با نقص لوله عصبی در زنان باردار و همچنین افزایش هموسیستئین خون، افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، عروقی، مغزی و افسردگی از عوارض جدی کمبود این ویتامین در مراحل مختلف حیات انسان است، لذا سیاست گذاران برنامه امنیت غذایی در کشورها تلاش می‌کنند سطح ویتامین اسید فولیک را با شیوه‌های مختلف در منابع غذایی انسانی افزایش دهند.

به گفته وی، از سال ١٩٩٦در کشورهایی مثل آمریکا، انگلیس و کانادا برنامه غنی سازی آرد گندم با اسید فولیک شروع شده است و در کشورمان نیز این برنامه از سال 1380 آغاز شده است.

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز یادآور شد: یافتن یک غذای مناسب ارزان قیمت که مصرف عمومی داشته و ضرر چندانی نداشته باشد و در ضمن موجب دریافت کافی و مؤثر اسید فولیک شود، می‌تواند به سلامت جامعه کمک کند و از آنجایی که تخم مرغ به عنوان بهترین منبع برای تأمین برخی مواد مغذی از جمله اسیدهای آمینه ضروری و فسفا تیدیل کولین (برای افزایش عملکرد مغز کودکان) شناخته شده و جزو ارزان‌ترین محصولات دامی به شمار می‌رود و در تمام نقاط دنیا در دسترس انسان‌ها است و نظر به مزیت‌های افزایش سطح اسید فولیک در تخم مرغ در مقایسه با سایر منابع غذایی انسانی به دلیل پایداری در حین نگهداری، پخت و پز و بویژه عدم اختلال در جذب سایر ریزمغذی‌ها از جمله عنصر روی، غنی سازی تخم مرغ از شیوه‌های مؤثر افزایش مصرف این ویتامین شناخته شده است، لذا در این رساله انجام این کار پیشنهاد و پس از مراحل لازم عملی شد.

ستار باقری، مجری طرح نیز با اشاره به اهمیت طرح، با بیان اینکه این پروژه در مدت یک سال به این مرحله رسیده است، گفت: در حدود 95 در صد از فولات موجود در تخم مرغ در زرده آن ذخیره شده که از این مقدار بیش از 80 درصد به شکل 5-متیل تتراهیدروفولات است که از فعال‌ترین نوع فولات از نظر بیولوژیکی به شمار می‌رود. عدم تشکیل کلیت غیر قابل جذب با عنصر روی در روده و سرعت بالای جذب و نیز عدم پنهان کردن اثرات کم خونی ناشی از کمبود ویتامین ب12 از ویژگی‌های منحصر به فرد غنی سازی تخم مرغ با 5 -متیل تتراهیدرو فولات است.

وی در ادامه با اشاره به نتایج این تحقیق نیز افزود: بر اساس نتایج این پژوهش سطح ویتامین 5 -متیل تتراهیدرو فولات در تخم مرغ‌های مصرفی معمولی (3-2 میکروگرم) بسیار پایین‌تر از مقدار آن (تا 20 میکروگرم) در گزارشات سایر کشورها است.

وی اضافه کرد: در مرحله اول این پژوهش میزان این ویتامین به حدود 54 میکروگرم در هر تخم مرغ افزایش یافت که نسبت به سایر گزارشات جهانی در دسترس 10 تا 14 میکروگرم بیشتر بوده و می‌تواند احتیاجات روزانه افراد جوان، بزرگسال و زنان حامله را به ترتیب 36، 5/13 و 9 درصد تأمین کند و تخم مرغ را از یک منبع فقیر فولات به یک منبع غنی و کارآمد این ویتامین تبدیل کند.

این طرح پژوهشی در قالب رساله دکتری سوی ستار باقری در گروه علوم دامی دانشگاه تبریز با راهنمایی دکتر حسین جانمحمدی و با همکاری دکتر علیرضا استاد رحیمی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دکتر روح‌الله کیانفر از دانشکده کشاورزی و دکتر رامین ملکی از جهاد دانشگاهی استان آذربایجان غربی و با مشارکت سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی در مرغداری زرین تخم مرغ مهاباد درتابستان سال 93 انجام شده است.