Share/Save/Bookmark
۲ نظر
 
سه شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۱ ساعت ۱۴:۵۱
کد مطلب : 6030
 

گفتگو با زن کارآفرین برتر
دكتر شهر بانو شمس لاهيجاني از جمله دامپزشكانی است كه نه تنها سرآمد در رشته خود بلكه در تجارت و توليد سرمايه نيز نمونه است. وی متولد تنكابن ( 1331 ) و دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران در گرایش کنترل بهداشتی مواد غذایی و فرآورده های پروتئینی است . او پس از دانش آموختگي عرصه مواد غذايي، تجارت گوشت و صادرات ضایعات دام و طیور را برای ادامه کار حرفه ای خود برگزید محيطي كه شايد کمی خشن تر از روحيه يك خانم دكتر باشد ! اما او ثابت كرد زن بودن مانع پیشرفت نیست بلکه با تلاش و كوششی مجدانه می توان لقب " تنها خانم دکتر دامپزشک و کارآفرین برتر کشور " را از آن خود کرد .
مرجع : سازمان نظام دامپزشکی

۱۳۹۱-۰۵-۱۹ ۱۵:۱۰:۲۸
بینهایت سپاس
علی روهنده
۱۳۹۱-۰۳-۳۰ ۲۳:۱۵:۰۹
مطلب خوبی بود لطفا بنده را راهنمایی کرده در صورت امکان ادرس ایمیل یا تلفن تماسی از خانم دکتر شمس را برایم ایمیل کنید با تشکر روهنده

 
گفتگو با زن کارآفرین برتر

دكتر شهر بانو شمس لاهيجاني از جمله دامپزشكانی است كه نه تنها سرآمد در رشته خود بلكه در تجارت و توليد سرمايه نيز نمونه است. وی متولد تنكابن ( 1331 ) و دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران در گرایش کنترل بهداشتی مواد غذایی و فرآورده های پروتئینی است . او پس از دانش آموختگي عرصه مواد غذايي، تجارت گوشت و صادرات ضایعات دام و طیور را برای ادامه کار حرفه ای خود برگزید محيطي كه شايد کمی خشن تر از روحيه يك خانم دكتر باشد ! اما او ثابت كرد زن بودن مانع پیشرفت نیست بلکه با تلاش و كوششی مجدانه می توان لقب " تنها خانم دکتر دامپزشک و کارآفرین برتر کشور " را از آن خود کرد . 


خانم دکتر شمس ! ابتدا مختصری خودتان را براي مخاطبان سایت سازمان نظام دامپزشکی معرفی بفرمائید .
بنام خدا _ در 16 مهر سال 1331 به عنوان چهارمین فرزند در خانواده اي فرهيخته در شهر تنكابن به دنيا آمدم. پدرم كارشناس چاي بود و مادرم تحصيل كرده دانشسرای عالی آن زمان بود و به تحصیلات عالیه اعتقاد داشت، خصوصاً زنان را به ادامه تحصیل تشویق می کرد و به همین علت فرزندان خود را از مقطع دبیرستان به تهران منتقل  کرد. او دوبار به عنوان مادر نمونه سال نیز انتخاب شد.
من هم پس از انتقال به تهران در دبيرستان آذر مشغول به تحصيل شدم و در سال 1350 به دانشكده دامپزشكي دانشگاه تهران راه يافتم و در سال چهارم با همکلاسيم مهرداد ملاک ازدواج كردم كه حاصل اين وصلت دو دختر می باشد که همواره به وجودشان افتخار می کنم.
خواهر بزرگم از استادان بازنشسته دانشگاه شهيد بهشتي است. برادر بزرگم دانش آموخته دانشکده دندانپزشکی دانشگاه تهران بود که در سال 1367 در راه بازگشت از مناطق جنگی به درجه رفيع شهادت نایل شد. دومین برادرم دانش آموخته مهندسي را ه و ساختمان از دانشکده فنی دانشگاه تهران بودکه متأسفانه ایشان نیز در سال 1374 دچار سانحه شد و ما را ترک کرد. سومین برادرم که دو سال از بنده کوچکتر است، بازرگانانی موفق است. 

از سابقه كاري و فعالیت های اقتصادی خود بگویید.
پس از دانش آموختگي براي استخدام به عنوان مسؤول فني- بهداشتي به كارخانه اي مراجعه كردم که به دلیل زن بودنم و به قول خودشان شرایط سنگین کاری مرا استخدام نكردند. از آن روز بود كه تصميم گرفتم اثبات كنم که در عرصه دامپزشكي تفاوتي بين زن و مرد وجود ندارد و زنان دامپزشك نيز مي توانند دوشادوش مردان فعاليت كنند.از آن به بعد در زمينه هاي گوناگوني مشغول به كار شدم كه مي توان به مسئول فني و بهداشتي در كارخانه هاي فراورده هاي گوشتي ، رئيس كلينيك و آزمايشگاه طيور و ارائه گوشت بسته بندي اشاره کنم .



چه عواملی باعث شد تا شما به عنوان زن كار آفرين برتر معرفی شوید؟
به دليل فعاليت در زمينه معاملات پروتئين حيواني (توليد داخلي و وارداتي) و صادرات دنبه به طور مداوم به کشتارگاه های ایران سرکشی می کردم.
در سال 1373 اولين ایده ها برای بهينه سازي ضايعات دام و طیور و صادرات آن در ذهنم ایجاد شد زیرا این ضایعات كه حجم عظيمي را شامل می شود علاوه بر آلودگی زیست محیطی، هزینه های هنگفتی را براي امحاء به كشور تحميل مي كرد.
به همین علت طرحي را ارایه كردم كه بر اساس آن می توانستیم تمام ضايعات بسته بندی شده را پس از طی چند پروسه به عنوان صادرات غیر نفتی به خارج ارسال کنیم ، اما در ابتدای کار به علت حرام بودن برخي از اين ضايعات سازمان هاي متولي امر با صادرات آن مخالف بودند و علت عمده آن هم نداشتن اجازه شرعی بود كه پس از دریافت اجازه شرعی این مشکل رفع شد . خوشبخنتانه با آغاز صادرات کلیه ضایعات دام و طیور به خارج کشور و ارز آوری آن ، سالانه منافع اقتصادی فراوانی عاید کشور می شود .
طرح بهينه سازي ضایعات دام و طیور و صادرات آن  و همچنین ارایه طرح و راه اندازی چندین کارخانه تولید مواد غذایی و گسترش آن ها که در سابقه فعالیتم بود، موجب شد تا در اولين همايش زنان كارآفرين در بازرگاني كشور در سال 1384 از وزير بازرگاني وقت لوح تقدير دريافت کنم و به عنوان زن كارآفرين ایران معرفي شوم. آن زمان در یکی از شركت ها به عنوان مثال 150 نفر به صورت مستقيم مشغول به كار بودند و ما تخمين مي زديم از زمان جمع آوری آلایش دام و طیور تا مرحله صادرات آن و کارهای وابسته، حدود 4 هزار نفر با اين فعاليت اقتصادي مشغول به كار خواهند شد اما زماني كه به عنوان زن كارآفرين انتخاب شدم طبق آماري كه به من دادند، اشتغال زایی ناشی از طرح حدود 15000 نفر بود که رقمی شگفت آور بود .




دکتر شمس از سال 1384 بارها كارآفرين برتر كشور شناخته شد و از وزير بازرگاني دولت وقت در" نخستين همايش زنان كارآفرين در بازرگاني كشور" لوح تقدير دريافت كرد


آیا زن بودن تاکنون باعث ایجاد محدوديت در فعاليت های شما نشده است؟
هرگز اجازه ندادم زن بودنم سدی برای فعالیت هایم باشد یا عملکرد ضعیفم را توجیه کند. زنان فعال و کارآفرین ایرانی ثابت كرده اند که می توانند در فعالیت های اقتصادی پیشتاز باشند. روند پیشرفت زنان در تمام زمینه هاي علمي و اقتصادي با شتابي بسیار زياد رو به رشد است. باید قبول کنیم هرجا که هستیم، هرکه هستیم، نتيجه تصمیم گیری و انتخاب خودمان بوده است. به نظر من محدوديت را خود فرد ايجاد مي كند. اگر برخي بگويند كه زنان در ایران نمی توانند فعال باشند، من به جرأت مي گويم در جمهوري اسلامي ايران اگر زني توانمند باشد مسؤولان به او بسيار بها مي دهند و از او حمايت مي كنند .
در كار و ارتباط با ديگران فوق العاده پیگیر هستم و براي رسيدن به هدفم از هيچ فعاليتي كوتاهي نمي كنم، همیشه سعی کرده ام شرایط را تغییر دهم؛ نه این که قربانی شرایط شوم! همیشه از جمله "من می توانم" استفاده کرده ام. به نظر من هیچ کاری غیر ممکن نیست فقط کافی است که فعل خواستن را صرف کنیم .
بعد از توکل به خدا، تلاش و كوشش فرد است كه موجب موفقيت اوست. به ياد دارم در ابتداي فعاليت اقتصادي خود، روزانه 19- 18 ساعت كار مي كردم. چندین بار شكست خوردم و به ورشكستگي كامل رسيدم ولي هيچ وقت نااميد نشدم و هميشه به خودم گفته ام كه من مي توانم. هر شكست برایم يك تجربه بود و هر مشكل مشوقي بود تا راهم را با انرژی بیشتری ادامه دهم. 

آيا به غير از دامپزشكي فعاليت شاخص ديگري هم داشته اید؟
من از بنيانگذاران " انجمن زنان كارآفرين" بودم و در صدد تصويب قانوني بوديم كه به موجب آن در صورت فوت يك زن، حق و حقوق قانوني او به پسر قبل از سربازي و به دختر قبل از ازدواج برسد،كه حتي دختر پس از متاركه نيز بتواند از حقوق مادر بهره مند شود. 

با توجه به اين كه امسال سال "توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني" ناميده شده است، به عنوان يك كارآفرين برتر چه پيشنهادي براي تحقق اين مهم داريد؟
من اين نام گذاري را از سوي مقام معظم رهبري به فال نيك مي گيرم. در شرايط سخت و حساس است كه يك ملت سخت كوش قله هاي پيشرفت و افتخار را فتح مي كند. در شرايطي كه كشور ما با تحريم هاي گوناگون روبه رو است ، كار آفرينان و سرمايه داران داخلي بايد با رويكرد به توليد ملي، زمينه رشد و شكوفايي اقتصاد كشور را فراهم كنند و در مقابل هم قانونگذاران و مجريان قانون نيز بايد با ايجاد بستري مناسب براي سرمايه گذاري و ارایه تسهیلات ارزان قیمت به سرمایه گذار و تولیدکننده کمک کنند. به نظر من افرادی که پايه گذار يك فعاليت اقتصادي هستند و موجب اشتغال زایی می شوند قدرت و شهامت دارند و باید توسط دولت حمایت گردند تا بدين وسيله سرمايه هاي داخلي براي توليد در كشور به كار گرفته شود و صرف مشاغل كاذب نگردد. 

به عنوان سخن پایانی چه پیامی برای مخاطبان ما دارید؟
آینده متعلق به کسانی است که پیوسته برای به دست آوردن آن چه می خواهند سعی و تلاش می کنند.ايرانيان همواره ثابت كرده اند كه مي توانند تهديدها را به فرصت تبديل كنند و از تهديدها عبور كنند و توانمندی خود را ثابت کنند.